宏利強積金 – 分享貼文專區
  • 宏利MPF - 連續「6」年成為香港人之選*


    多謝!多謝!多謝!多謝!多謝!多謝!重要嘅事情講3次,真摯嘅多謝要講「6」次!

    客戶同宏利MPF一直互相信任, 呢份連繫令宏利MPF 連續「6」年成為「香港人之選*」!!

    登「6」唔容易,多謝大家投我哋一票!

    宏利MPF繼續視客戶第一,幫助代理人同客戶喺現在同未來嘅登「6」路上一齊行!

    特別活動預告!宏利MPF即將舉辦一個登「6」特別活動!記得留意我哋Facebook緊貼有關活動詳情公佈喇!

    分享全新品牌影片俾您哋嘅客戶了解更多:https://www.youtube.com/watch?v=42zG5xZ_cog

    引領、同籌 共證更好
    https://bit.ly/3U2CPY3

    *資料來源:積金評級有限公司。詳情請瀏覽 https://www.mpfratings.com.hk/zh/ratings-and-awards/





























  • 宏利MPF: 2024 年投資前景如何?


    宏利MPF綜合了宏利投資管理專家之市場及投資觀點,助成員籌劃2024年的MPF投資組合。內容主要探討2024年五大宏觀經濟主題、2024 年第一季資產配置觀點及亞洲市場展望,讓強積金成員及早為2024年強積金投資作好部署。

    閱讀全文:

    https://www.manulifeim.com.hk/content/dam/wam/hk/zh/insights/outlook/2024-outlook-five-themes-drive-global-economies-and-markets.pdf

    下載季度資產配置觀點:

    https://www.manulifeim.com.hk/content/dam/wam/hk/zh/investchoice/Asia-Asset-Allocation-View-ZH-hk-mkt.pdf

    亞洲市場展望 (短片) :

    https://www.youtube.com/watch?v=tsz-Weo0bAA

    歡迎分享俾您哋嘅客戶了解更多!

    投資帶有風險。在作出投資選擇前,您必須衡量個人可承受風險的程度及您的財政狀況您必須衡量個人可承受風險的程度及您的財政狀況。本文內的資料只供參考,而不應作為理財或投資意見。本文所載短片並非及不應被視為建議、推銷、游說認購任何投資產品。如您對本文所載內容的含義或效力有任何疑問,請徵詢獨立專業人士的意見。

















  • 體驗宏利MPF全新網頁介面


    客戶現可透過宏利網站以全新介面,輕鬆查閱強積金相關資訊和工具:

    • 強積金計劃及服務

    • 基金價格

    • 最新市場動向及投資洞見

    • 退休計算機、網上申請 / 整合個人帳戶

    • 常用表格及刊物

    全新介面同時支援手機、平板等版面,讓客戶隨時隨地接收最新資訊。

    立即體驗








  • 【宏利投資管理分析ESG投資機會】


    ESG投資日趨普及,現已成為一種投資策略,它如何影響以退休規劃為長期目標嘅成員,以及佢哋嘅強積金投資策略?

    宏利投資管理定息產品部高級組合經理黃栢仁 (Jimond), 重點分析以下幾個有關ESG投資嘅問題及ESG投資機會:

    • 如何在投資方面考慮「E」、「S」和「G」因素

    • 為何投資者可考慮在亞洲進行ESG投資

    • 在加息、通脹持續和低增長環境下,對可持續發展產品前景嘅觀點

    立即Click 入連結觀看影片啦: https://youtu.be/fiMZQtWFQ1c

    歡迎分享短片俾您哋嘅客戶了解更多!

    投資帶有風險。在作出投資選擇前,您必須衡量個人可承受風險的程度及您的財政狀況。本文內的資料只供參考,而不應作為理財或投資意見。本文所載短片並非及不應被視為建議、推銷、游說認購任何投資產品。如您對本文所載短片內容的含義或效力有任何疑問,請徵詢獨立專業人士的意見。










  • 【MPF ESG投資|投資現在,等於投資未來】


    攝影,係將現在記錄落嚟,讓未來回顧現在。宏利MPF聯同本地攝影師 Timmy 為「ESG投資」進行短片拍攝,透過佢嘅鏡頭從生活中喚醒大家對ESG嘅關注,帶出投資同攝影一樣,都要捉緊現在,先可以把握機遇,籌劃未來。

    無論係眼前嘅一草一木、社區上嘅人和物,抑或不同企業嘅背後,都同ESG息息相關 。

    宏利MPF重視ESG每個範疇,積極推動環境、社會及企業管治呢三大可持續發展嘅理念,增加強積金成員嘅投資選擇,同時滿足退休及社會責任願景。未來難以預測,所以更加要提醒客戶好好管理強積金去應付佢哋退休後嘅需要!按此觀看短片,歡迎分享短片俾您哋嘅客戶了解更多!

    立即click入宏利MPF嘅 ESG投資資訊性專頁, 按此了解更多!










  • 【宏利MPF推出全新ESG投資資訊性專頁】


    環境、社會及企業管治(ESG)投資日趨普及,對成員亦可說是息息相關。ESG為本的企業在營運效率、節省成本、減少員工流失、創新、挽留人才、降低合規成本和風險管理方面通常表現較佳,或有助提升股東利益1。因此,投資於這些公司或有較大機會爲成員的強積金組合創造長期投資價值。

    宏利MPF特別推出全新ESG投資資訊性專頁助成員對ESG投資有進一步的了解,按此了解更多。

    資料來源:美國紐約大學史登商學院,ESG and Financial Performance: Uncovering the Relationship by Aggregating Evidence from 1,000 Plus Studies Published between 2015 – 2020。(只提供英文版本 )









  • 【#宏利MPF | 更好是…喺各種情況下,我都有得揀】


    投資環境有上有落,人生階段亦會轉變,要追求更好,除咗積極管理,成員仲需要「有得揀」!

    宏利MPF,引領同籌共證更好,提供多元創新嘅基金選擇,與時並進,成為「香港人之選*」,令成員可以時刻靈活多變、作出多元組合!

    更多宏利MPF資訊:

    https://www.manulife.com.hk/zh-hk/individual/promotions/manulife-mpf-campaign.html

    *宏利人壽保險(國際)有限公司榮獲積金評級2023強積金大獎 - 香港人之選。資料來源:積金評級有限公司。詳情請瀏覽 https://www.mpfratings.com.hk/zh/ratings-and-awards/。以上獎項只作參考用途。獎項乃根據相關機構的評選準則選出。其評選準則不限於成分基金回報,有關獎項不完全代表成分基金實際及日後的表現。投資涉及風險,過往業績不代表將來表現。

    投資帶有風險。在作出投資選擇前,您必須衡量個人可承受風險的程度及您的財政狀況。本貼⽂內的資料只供參考,而不應作為理財或投資意見。本貼⽂並非及不應被視為建議、推銷、游說認購任何投資產品。如您對本貼⽂內容的含義或效力有任何疑問,請徵詢獨立專業人士的意見。








  • 善用較低風險基金應對市場波幅


    面對市場波幅突變,成員或會考慮或已選擇將強積金供款轉至較低風險的基金如保守和保證基金,實行「避風頭(避險)」,但長期持有太多較低風險的資產或會跑輸通脹1,宏利投資管理的最新文章為成員剖析在短暫避險過後,可考慮將資產轉至切合本身風險承受能力的基金選項,以切合強積金組合的長線需要。

    按此了解更多

    資料來源:

    1. 強制性公積金計劃管理局《強制性公積金計劃統計摘要》季刊,2023年3月。數據截至2023年3月31日。過往回報並不預示未來業績。






  • 宏利強積金中介人已做好準備,與您一起輕鬆管理強積金


    為讓我們更有效提供個人化的強積金服務,現有客戶可選擇授權宏利向您的強積金中介人發放您的強積金帳戶資料,包括但不限於: 

    - 帳戶結存之詳情

    - 供款詳情

    - 投資收益/虧蝕 

    只須簡單遞交授權指示,讓您的強積金中介人了解您的帳戶,以便日後提供適切的市場資訊和更新,並與您進一步討論及檢視您的強積金投資組合! 

    立即登入客戶網上服務平台或流動應用程式以遞交授權指示!















  • 如何應對動盪市場?


    波動是股市的常態,對管理一個長投資期,例如以股票基金1為主的資產配置策略,成員或有需要加強控制投資組合風險。宏利投資管理的最新短片將為成員剖析如何透過建立較低波幅的投資組合,以達致相對平穩的表現。 

    即睇短片了解更多 

    資料來源:宏利投資管理 1. 股票基金可分為單一地方股票基金(如香港股票基金)、地區性股票基金(如北美股票基金)、全球股票基金(環球股票基金)、指數基金(如恒生指數基金)及行業股票基金(如康健護理基金)。













  • 積系大家族:經濟放緩,保守投資最穩陣?


    投資就好似一場足球賽,上半場衝刺下半場好好防守,定係全場穩打穩紮?邊個策略最好,其實冇一定嘅答案,投資強積金都一樣,最緊要認清個人投資目標同根據市場變化,作出最適合自己嘅投資策略! 

    而年輕時以保守投資作為主要嘅投資策略,長遠未必有利資本增值!加上通脹同增長放緩都會令資產貶值,唔想好似每年都俾人減人工咁,長遠資本增值同平衡風險管理就好重要!其實透過每月定額供款按市價購買基金單位,長遠可以拉勻購買單位嘅成本,可望有效抵禦短期市場波動,或提高長期回報潛力!所以趁年輕就應該根據自己情況,好好利用強積金,增值資本!以應付將來退休後生活嘅開支!

    即睇短片了解更多










  • 積系大家族:被動收入有幾重要?


    退休之後想嘆世界,但冇晒收入,擔心去玩都要就住使,所以要賣晒自己嘅MPF套現?
    唔好咁急住先!其實你可以善用MPF繼續作多元化投資,創造被動收入,有機會達至自製長糧嘅效果!想保守啲嘅,可以考慮某啲提供本金保證或最低回報保證嘅保證基金。市場上亦有啲基金喺你65歲之後有管理費回贈*,投資成本相對減少。如果想攞MPF出嚟,可以考慮分期提取,利用餘額繼續投資,有機會進一步增長財富,咁就唔使怕退休冇收入喇! 

    *管理費回贈並不保證。

    即睇短片了解更多










  • 積系大家族:ESG到底關我甚麼事?


    ABC大家都識,但ESG又係咩,到底呢3個英文字代表咩?其實佢同我哋每一位打工仔嘅MPF都息息相關㗎!
    ESG係指Environmental (環境)、 Social (社會) 及Governance (企業管治), 係財務指標以外,用嚟衡量公司投資價值嘅其中一個新標準。

    普遍來講,著重ESG嘅公司 通常喺營運效率、節省成本、減少員工流失、創新、挽留人才、降低合規成本和風險管理方面表現較佳,有助提升股東價值*!當你嘅MPF投資包含ESG因素,或更有能力實現長遠退休投資目標^,所以唔好以為ESG唔關你事呀!

    *資料來源: 美國紐約大學史登商學院,ESG and Financial Performance: Uncovering the Relationship by Aggregating Evidence from 1,000 Plus Studies Published between 2015 – 2020 ; 引自宏利投資管理, ESG投資的五大好處, 2022年5月17日

    ^資料來源: 宏利投資管理, ESG投資的五大好處, 2022年5月17日

    即睇短片了解更多












  • 積系大家族:你有幾多個強積金戶口?


    你有冇試過屋企啲嘢亂咁擺,然後想用嘅時候就搵極都搵唔到?所以,嘢唔可以亂放,同處理MPF一樣! 

    呢個道理就聽得多,但唔係個個做到。有好多人係轉工後都無處理MPF帳戶,結果搞到揸住幾個帳戶,結果時間耐左就唔記得左,又甚至唔想理!事實上,MPF係我哋身家嘅一部分,點可以求其擺埋一邊不聞不問呢?因應自己嘅需要,整合你嘅強積金個人帳戶,咁你嘅強積金總資產就一目了然! 

    即睇短片了解更多









  • 積系大家族:跑贏通脹,維持好身「財」


    「一追再追~」追通脹好難追?事實上,如果好好善用MPF嘅話,有機會唔使追到咁辛苦!

    點解?因為就算經歷過4大經濟危機*,強積金自成立起年率化淨內部回報率都錄得正回報#,跑贏通脹#﹐而個別基金種類嘅年率化淨回報亦都跑贏通脹#,好似股票基金同混合資產基金#咁,長線回報潛力可能較高!不過大家要留意潛在風險,考慮自己風險承受能力呀!識得揀,追通脹就輕鬆得多啦!

    *4大經濟危機指科網股爆破 (2000年)、全球金融危機 (2007-2009年)、疫情爆發 (2020年)及經濟衰退恐慌 (2022年)。

    #自強積金制度實施以來至2023年3月31日,其年率化淨內部回報率為2.7%, 而股票基金及混合資產基金的平均年率化淨回報分別為4.0%及3.7%,高於同期的年率化通脹率1.8%。資料來源: 《強制性公積金計劃統計摘要季刊》,強制性公積金計劃管理局,2023 年3 月。投資涉及風險,過往表現並非未來業績的指標。以上資料僅供參考。

    即睇短片了解更多








  • 積系大家族:投資強積金,最緊要做自己!


    成日都話,做人最緊要Be True to Yourself!你又有冇諗過,其實MPF 投資一樣都要做自己? 

    舉個例子,當經濟唔好,市場出現波動嘅時候,有人會因恐慌而嗱嗱聲將MPF 組合轉晒去低風險資產,但其實有無認真考慮過呢個投資決定係咪真係適合自己嘅個人情況同承受風險能力?事實上,投資MPF同炒股票唔同,MPF係一個長達30-40年嘅投資,期間市場出現調整係正常現象。如果你距離退休仲有一段時間,未必需要太擔心短期嘅價格波動,或者嘗試time the market,因爲就算真係出現負回報,都仲有時間追番。所以大家係應該以自己退休目標為出發點去作出決定,而唔好畀一時市場情緒影響你嘅投資決定! 

    即睇短片了解更多




  • 積系大家族:強積金最緊要有得揀!


    感情上專一係好事,不過MPF嘅事就唔一定要咁專一喇!如果你嘅MPF投資組合只集中某地區或資產,咁你就可以考慮下幫自己嘅Mindset升LV:將投資組合變得多元化!

    以過往數據為例,唔同資產類別或市場嘅基金表現都唔同,如果你嘅MPF組合夠多元化,除咗可以分散市場波動帶嚟嘅風險,仲有機會捕捉唔同資產類別同市場帶來嘅機遇!即係,唔好將所有雞蛋放晒落同一個籃度呀!

    即睇短片了解更多



  • 積系大家族:給廿五歲的你!


    25歲嘅你,可能諗緊結婚買樓生小朋友同養家,而退休嘅事離自己仲遠,所以仲未有任何打算......正正因為你有一個好長嘅MPF供款年期,所以就更加唔可以Hea 住打理MPF,要諗下點樣管理呢筆資金,應付退休之後嘅生活需求!

    事實上,如果你當MPF係你其中一個長線投資組合,咁就更加應該要有紀律咁定期檢閱同調整,因為喺複息效應下,30-40年後你就有機會滾存到一筆資金,務求畀你維持退休之前嘅生活水平!

    想知到時大約可以攞到幾多錢?又可以點樣增加退休儲備?

    即睇短片了解更多

  • 家庭規模縮小對你的退休意味著什麼?


    在亞洲,家庭規模縮小已開始成為影響退休生活的一個重要趨勢,而這家庭單位的結構性改變,對我們如何為退休準備和退休期間的生活質素產生實際影響。所以,我們該如何摒棄「養兒防老」的傳統觀念並做好財務規劃?


    即刻click入去收睇完整視頻,了解更多助您制定退休計劃的工具和解決方案!

    資料來源:宏利投資管理

    投資涉及風險。請參閱有關免責聲明。










  • 女性如何自主掌控退休相關的財務規劃?


    想要規劃財政穩健的退休生活,每個人都要考慮自己的壽命、收入和就業狀況等因素,然而,這些因素對男性和女性之間有很大不同。

    鑑於女性的預期壽命較長,除了提前為退休儲蓄外,她們如何掌控與退休相關的財務規劃?


    即刻click入去收睇完整視頻,了解更多助您制定退休計劃的工具和解決方案!

    資料來源:宏利投資管理

    投資涉及風險。請參閱有關免責聲明。








  • 宏利MPF短片系列 - 2023年亞洲股票會否繼續波動?


    宏利MPF短片系列

    亞洲股票配置 - 2023年亞洲股票會否繼續波動?


    即刻click入去收睇完整視頻,了解更多助您制定退休計劃的工具和解決方案!

    資料來源:宏利投資管理

    投資涉及風險。請參閱有關免責聲明。







  • 宏利MPF短片系列 - 2023年中港股票的投資主題


    宏利MPF短片系列

    亞洲股票配置 - 2023年中港股票的投資主題


    即刻click入去收睇完整視頻,了解更多助您制定退休計劃的工具和解決方案!

    資料來源:宏利投資管理

    投資涉及風險。請參閱有關免責聲明。



Top